Vozači oprez - deca su pošla u školu

Da bi ukazali na značaj bezbednosti u saobraćaju i naučili đake prvake kako da bezbedno pređu ulicu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz podršku Ministarstva prosvete Srbije i jednog prozvođača slatkiša organizivale su akciju bezbednog prelaska ulice, kod Osnovne škole "Vuk Karadžić" u centru Beograda.

I pored toga što sve beogradske škole imaju i "ležeće policajce", deci prestonice nije lako da pređu promente gradske ulice.

(old_image)

Da je tako potvrđuje nam i mama đaka prvaka.
- Ovde je relativno bezbedno da deca pređu ulicu, ali na većim gradskim prelazima u Ulici 29. Novembra ili Takovskoj nije tako. Sada je malo lakše jer škola ima policajca koji pomaže deci da pređu ulicu na komplikovanijim raskrsnicama.

Iako se sva deca hvale da umeju da pređu ulicu, ima i onih koja priznaju da neće svi vozači da stanu ili uspore na pešačkom prelazu đacima.

- Ima ih koji hoće da stanu, ali ima dosta i onih koji jure i nikad neće da stanu - kaže nam Nemanja učenik četvrtog razreda OŠ "Vuk Karadžić".

Više fotografija možete da pogledate ovde.

Đaci prvaci se svi hvale da znaju da pređu ulicu bez pomoći roditelja.
- Znam, znam, kako da pređem ulicu, pogledam levo , pogledam desno pa još jednom levo i onda polako pređem – priča nam Milica učenica prvog razreda i hvali se kako je za prvi dan škole obukla haljinu iz Grčke.

S druge strane Dr Feelgood nam prepričava svoja iskustva tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.
- U Americi postoje pešački prelazi za znakom stop pored njih. Saobraćajna pravila moraju da se poštuju, pa je vozač u Americi dužan da se zaustvi na ovim prelazima, iako, niko ne prelazi ulicu. Ja sam jednom kao vozač prošao kroz ovaj prelaz bez zaustavljanja, jer nije bilo pešaka i morao sam da platim kaznu koja nije mala - priznaje Dr Feelgod.

(old_image)

Ministar policije Ivica Dačić je poželo deci srećan početak školske godine, ali i podsetio da na tužan podatak da svake godine deca stradaju u saobraćajnim nesrećama.

- Nastojaćemo da unapredimo bezbednost u saobraćaju i posebno pored škola. Ali važno je i da đaci znaju kako da se ponašaju u saobraćaju. Svakog prvog sptembra pred nama je tažak zadatak, deca treba da što više znaju o saobraćajnim propisaima, a stariji da se uozbilje kako bi bilo što manje žrtava. Potrebo je i stvoriti takvu društvenu klimu u kojoj će bezbedost dece biti nacionalni interes.

Iako je donet nov Zakon o bezbednosti u saobraćaju kojim su pooštrene kazne, još ima dosta problema koji moraju da se rešavaju.

- Smanjen je broj prekršaja, ali ne i žrtvi u saobraćajnim nesrećima, tvrdi Dačić.

Tokom prethodnih godina u saobraćajnim nesrećama tokom jedne godine stradalo je od 600 do 1. 200 ljudi, pa se pretpostavlja da je za dvadeset godina samo u saobraćajnim nesrećama u Srbiji nestao jedan osrednji grad.

Pogledajte još