Za EU važna saradnja Kosova i Srbije

0

U Evropskoj uniji nema ujednačenog stava u pogledu državnosti Kosova, ali se svi slažu da su regionalna saradnja i evropski put regiona značajni, i u tom pogledu je neophodno ostvariti napredak, izjavila je u četvrtak direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Iz te saglasnosti proističu i izveštaji Evropske komisije, na osnovu čega su definisani i prioriteti Akcionog plana, kazala je Delević za EurAktiv Srbija.

„Verujem da će napredak u onome u čemu se sve zemlje EU slažu biti važan za izveštaj i kasnije, naravno, za političku klimu u kojoj će biti moguće kapitalizovati to što će Komisija reći o onome što smo radili u prethodnoj godini“,
kazala je Delević.

Na pitanje da li se situacija u pogledu Kosova promenila sa povećanjem napetosti na terenu, ona je kazala da u takvim situacijama „svi očekuju da situacija bude stabilna, pod kontrolom, da obe strane pokažu odgovornost za nju“.

Milica Delević je rekla i da je Srbija usvojila najznačajnije zakone potrebne za sticanje statusa kandidata. Ona je kazala da su u izveštaju koji je upravo poslat Evropskoj komisiji najavljeni i zakoni koji će uskoro biti usvojeni, izmedju ostalog zakoni o restituciji i javnoj svojini.

BEOGRAD, 1. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.