Od decembra potpunija efektivna kamatna stopa

BEOGRAD, 1. septembra 2011. (Beta) - Izvršni odbor Narodne banka Srbije (NBS) odlučio je u četvrtak da se od 5. decembra efektivna kamatna stopa (EKS) za kredite obračunava na nov način, koji će obuhvatnije prikazati ukupne troškove.

Kako je objavljeno na sajtu centralne banke (www.nbs.rs), zbog novog načina obračuna, EKS će u slučaju pojedinih vrsta kredita biti veća od dosadašnje, ali to neće uticati na promenu iznosa otplate za korisnike.

Tako će EKS po odredbama nove odluke kod stambenih kredita uključivati i trošak upisa hipoteke, procene vrednosti nepokretnosti i sve premije osiguranja koje predstavljaju uslov za korišćenje kredita, precizira NBS.

Navodi se da će kod kredita za koje se polaže depozit, za razliku od dosadašnje, EKS prikazivati i korist koje se korisnik kredita odrekao polaganjem tog depozita.

"To istovremeno znači da će banke koje na položeni depozit plaćaju veću kamatu moći da prikažu i relativno nižu EKS, kao element konkurencije prepoznatljiv za klijenta", dodaje se saopštenju.

Obe odluke će se primenjivati od 5. decembra 2011. godine.

...

Pogledajte još