Bez uslovljavanja evrointegracijama

0

Predsednik Srbije Boris Tadić i njegov hrvatski kolega Ivo Josipović ponovili su u četvrtak u Beogradu medjusobnu podršku priključenju obe zemlje EU i naglasili da otvorena pitanja neće rešavati kroz uslovljavanja tih integracija.

Tadić i Josipović su u jednosatnom razgovoru popodne u Predsedništvu Srbije istakli da su odnosi dve zemlje previše važni i za Srbiju i Hrvatsku „i za njihove narode, i za region, da bi neodmerene izjave njihov razvoj dovele u pitanje“, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Tadić je dodao da je sa Josipovićem „učinio veliki napor da se odnosi dve države podignu na najviši nivo i da se tako mora i nastaviti“.

Predsednici su naglasili da će podstaći svoje vlade da ubrzano rešavaju sva otvorena pitanja – izbeglih, nestalih, granica, sukcesije i prava manjina.

Oni su, takođe, ukazali na neophodnost održavanja međunarodne donatorske konferencije za izbeglice, kao i rešavanje imovinsko-pravnih problema izbeglih lica. Tadić i Josipović su kao prioritetno humanitarno pitanje naglasili potrebu utvrđivanja sudbine nestalih.

BEOGRAD, 1. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.