Učesnici samita obišli lokalitet Viminacijum

VIMINACIJUM, 2. septembra 2011. (Beta) - Lideri sedam zemalja jugoistočne Evrope, učesnici Devetog regionalnog samita Unesko posvećenog savremenoj umetnosti i pomirenju, u petak su u pauzi zasedanja obišli arheološki lokalitet Viminacijum.

Učesnike samita zaposleni su upoznali sa sadržajem lokaliteta na kojem se nalaze ostaci najvećeg grada rimske provincije Gornje Mezije koja je obuhvatala prostor današnje centralne Srbije.

Viminacijum je osnovan je u I veku nove ere, a uništen u V veku najezdom Huna. Posetioci Viminacijuma, osim mauzoleja i nekropole sa grobovima, fresaka iz kasnoantičkog perioda i nekoliko skeleta mogu da vide i severnu kapiju utvrdjenja koja je nekada izlazila na Dunav.

Jednodnevni samit na temu "Savremena umetnost i pomirenje jugoistočne Evrope" nastavlja se popodne, a očekuje se da će učesnici usvojiti i zajedničku deklaraciju.

Jednodnevni sastanak na kojem pored predsednika učestvuju i ministri kulture iz više zemalja regiona završiće se večeras zajedničkom posetom Srebrnom jezeru i večerom na Dunavu.

..

Pogledajte još