Salaš 137 - poznati kuvaju

U Čeneju, salaškom naselju u blizini Novog Sada, nalazi se pomalo zabačena lokacija, nazvana Salaš 137. Jedinstveno mesto, domaća hrana i piće i vojvođanska muzika. Portal Nadlanu.com bio je gost, pa vam prenosimo utiske.

Uskim kamenim putem stiže se do glavne drvene kapije. Tu nas dočekuje petoro malih kučića, koji nas prate kroz ceo kompleks. Gazimo i po travi, jer to ovde nije zabranjeno. Sve je dizajnirano da dočara duh iz prošlih vremena, od drvenih šalona s izrezanim srcima, preko polomljenih kočija obraslih cvećem, do starog zarđalog bicikla naslonjenog na drvo. Miris sena i domaćih životinja vuče nas da zavirimo u staje i konjušnice. Cvrkut ptica i blejanje ovaca na pašnjaku uklapaju se u ovaj divni seoski ambijent.

Ovo mesto je već poznato po svojoj kuhinji. Restoran u dvorištu služi tradicionalnu vojvođansku kuhinju, iz čijeg jelovnika ne bi trebalo ništa izdvajati - sve vredi probati. Svaka porcija je ukusna priča za sebe. Ipak, pomenuli bismo ćuretinu sa mlincima, pileće paketiće, salaški sote, ribić na kajmaku, carsku pitu, štrudlu s makom i orasima, bundevaru i punjene tikvice.

I enterijer je poseban. Zanimljivo je da, osim stolnjaka, drvenih stolova i stolica, ni čaše i tanjiri nisu isti. Sve je različite boje, desena i oblika. Iako šareno, moram priznati da deluje simpatično.

Posle upoznavanja s okolinom, dolazimo u improvizovanu kuću sa šankom i mini kuhinjom, čije zidove krase kecelje, već požutela harmonika i stari satovi. Dok gledamo ka plafonu s kojeg vise stolice i fenjeri, domaćini nas pozivaju da sednemo i poslužimo se. Sve sveže i domaće, postavljeno na drvenim daščicama. Pršuta, proja, pite, nekoliko vrsta sira, luk, paradajz, krastavci, a za piće, ali i za dobrodošlicu - kažu, "valja se" - nude domaću dunjevaču malim bokalima. Posle kraćeg predaha pridružujemo se ekipi poznatih ličnosti koje su na Salaš doputovale kako bi se takmičile u kuvanju i pokazale svoje kulinarsko umeće.

Podeljeni u četiri grupe po dvoje, iz šešira su izvukli recept po kome su za 15 minuta morali da naprave zadato jelo. Posle viteškog kulinarskog nadmetanja, prožetog humorom i veselim intervencijama voditelja Dejana Pantelića, specijalni žiri, nakog pomnog degustiranja sva četiri jela, proglasio je pobednike. Kako to obično biva, prvo mesto su podelile dve ekipe: Jelena Gajšek i Zoran Radojković Pile (biftek sa sirom) i Duška Jovanić i Filip Maksimović (piletina sa paradajzom, radičem i lukom). Prva nagrada je vikend za dve osobe na Salašu 137.

Zadovoljni pobednici odmah su se uputili ka recepciji kako bi se raspitali kad mogu da iskoriste svoj poklon, ali i da vide šta još ima u ponudi. Pored saune, mini teretane i masaže, ovde postoji i pansion za pse i konje, škola jahanja, vožnja fijakerom, tereni za mini fudbal, odbojku i badminton. Za starije, tu je obavezna degustacija vina, škola golfa, gađanje lukom i strelom, organizacija lova i pejntbol turnira.

Malo je prostora i vremena da vam na pravi način predstavimo ovo čarobno mesto, zato ga obavezno posetite.

Mrak se već spustio. Lavež pasa nas budi i vraća u stvarnost. Vreme je da krenemo kući. Do neke sledeće posete, sećanje na ovaj salaš neće izbledeti, jer je ovo jedini raj iz koga ne možemo biti prognani.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još