Jeremić: Srbija danas ima aktivnu spoljnu politiku

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u nedelju u Beogradu da će ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih u Beogradu biti drugi najveći skup održan ove godine u svetu i da se očekuje dolazak više od 100 delegacija.

Prve delegacije već stižu na aerodrom, njih tridesetak, a dolazi više od 100 delegacija. To će biti drugi najveći skup održan u svetu ove godine, ne računajući Generalnu skupštinu UN„, rekao je Jeremić u Rektoratu Univerziteta u Beogradu na svečanom predavanje povodom završetka realizacije projekta „Kroz vreme i Srbiju“.

Jeremić je rekao da na skup dolazi i predstavnici desetak zemalja koji nisu u Pokretu nesrvstanih.

Osvrćući se na istoriju zemlje i njenu spoljnu politiku, Jeremić je rekao da Srbija danas ima „nezavisnu, izbalansiranu i aktivnu spoljnu politiku sa jasno definisanim prioritetima“. Ti prioriteti su odbrana teritorijalne celovitosti i suvereniteta, evropski procesi, odnosi u regionu i ekonomska diplomatija.

Projekat „Kroz vreme i Srbiju“ prvi put je održan u Srbiji od 29. avgusta do 4. septembra. Ovom studentskom inicijativom, Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), pruža podršku obeležavanju 50 godina od održavanja samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, sa ciljem da se mladi edukuju na datu temu.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.