Jeremić o ulozi Beograda u Pokretu nesvrstanih

0

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je u utorak da će Srbija nastaviti da poštuje ulogu koju je Beograd svojevremeno odigrao u uspostavljanju solidarnosti i saradanje sa Pokretom nesvrstanih i da će saradjivati sa progresivnim snagama kako bi se ojačalo poštovanje obavezujućih principa me]unarodnog sistema.

„Radićemo predano da bismo osnažili pristup koji se temelji na poštovanju pravila u me]unarodnim odnosima počev od suštinskog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta članica Ujedinjenih nacija“, rekao je Jeremić na ministarskom sastanku pokreta nesvrstanih u Palati Srbija.

To je, dodao je, zajednički interes.

Jeremić je ukazao da je Jugoslavija odigrala važnu ulogu na svetskoj sceni kao jedan od pokretača Pokreta nesvrstanih.

„Došli smo ovde da odamo počast viziji lidera koji su bili prethodnica progresivnih napora da se svet transformiše“, dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je podsetio na održavanje prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, kao i na to da su u Beogradu formulisani principi tog pokreta – „dugotrajan mir i bezbednost, suverentitet, socijalna pravda, razvoj, ljudska prava i očuvanje životne sredine“.

BEOGRAD, 6. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.