Roman "Sve je osvetljeno" u knjižarama

Roman je objavljen 2002. godine, kada je For imao 25 godina i još tada je privukao veliku pažnju javnosti zbog autorovog poigravanja jezikom kojim su pomerene granice savremene književnosti, rekao je na promociji direktor "Geopoetike" Vladislav Bajac.

Džonatan Safran For, po obrazovanju filozof, napisao je roman u kojem se radnja odvija u tri različita vremena, povezujući tri priče - jednu koja se dešava 1792. u jevrejskoj zajednici u Poljskoj, drugu koja se dešava tokom Drugog svetskog rata u Ukrajini i treću koja prati dogadjaje iz neposredne prošlosti, odnosno iz 1979. godine.

Roman "Sve je osvetljeno" bio je na medjunarodnim listama najboljih knjiga objavljenih 2002. dobitnik jeniza nagrada, medju kojima su Nacionalna jevrejska književna nagrada, Gardijanova nagrada za najbolju prvu knjigu i nominacija za nagradu Los Andjeles Tajmsa za najbolju prvu knjigu.

Roman je objavljen u više od 20 zemalja, a 2005. godine adaptiran je u istoimeni igrani film, u režiji Lieva Šrajbera. Na srpski jezik ga je prevela Jelena Lazić.

Po njegovom drugom romanu "Neobično glasno i neverovatno blizu" snima se igrani film u režiji Stivena Daldrija, s Tomom Henksom i Sandrom Bulok u glavnim ulogama. Prošle godine objavio je roman "Drvo kodova", a takodje je i autor dokumenatarne proze "Životinje za ručak".

Pogledajte još