Srbija neznatno popravila konkurentnost

ŽENEVA, 7. septembra 2011. (Beta) - Konkrentnost Srbije se neznatno popravila u proteklih godinu dana, tako da je u Izveštaju o globalnoj konkurentnosti u 2011-12. objavljenom u sredu napredovala za jedno mesto, na 95. poziciju liste sa 142 zemlje.

Prema Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF), koji konkurentnot meri na osnovu 12 indikatora, jačanje konkurentnosti Srbije najviše koče neefikasna birokratija, korupcija i slab pristup finansijama. Medju problematične faktore za poslovanje uvršćeni su i inflacija, politička nestabilnost, poreske stope i poreska regulativa, nedovoljno razvijena infrastruktura, kriminal.

Najviše slabih pozicija, ispod stote na globalnoj listi, Srbija ima kod indikatora institucije gde je 126. po zaštiti vlasničkih prava, 128. po nezavisnosti sudstva, 134. zbog preobimne regulative a 140. po zaštiti interesa manjinskih akcionara.

Gledano prema kvalitetu železničke infrastrukture, Srbija je na 102. mestu u svetu, po kvalitetu puteva je 131. a po kvalitetu infrastrukture u vazdušnom saobraćaju 132.

...

Pogledajte još