Počinje filmski festival u Torontu

0

Najveći filmski festival u Severnoj Americi počeće u četvrtak u Torontu, a ove godine obeležiće ga filmovi o muzici, imigraciji i terorističkim napadima 11. septembra, koji su se dogodili pre deset godina, tokom te manifestacije.

Festival će prvi put u njegovoj istoriji otvoriti dokumentarni film, a potom će do 18. septembra biti prikazano 268 dugometražnih i 68 kratkometražnih filmova iz 59 zemalja, uključujući 123 svetske premijere. Čast da otvori festival imaće film „From The Sky Down„, o irskoj grupi „U2“ u režiji Dejvisa Gugenhajma, dobitnika Oskara za dokumentarni film o klimatskim promenama „Neugodna istina“. Članovi grupe „U2“ prisustvovaće projekciji. Četvorominutno film posvećen desetogodišnjici terorističkih napada na SAD biće prikazan u nedelju.

Ove godine na programu je i veći broj filmova koje su snimile žene. Među njima su nova adaptacija romana „Orkanski visovi“ Emili Bronte u režiji Andree Arnold i „In Darkness“ Agnješke Holand o poljskim Jevrejima koji su se skrivali kako bi izbegli nemačke logore smrti.

Gledaoci će moći da pogledaju i nove filmova Vilijama Fridkina („Killer Joe“) i Fransisa Forda Kopole („Twixt“) i da prisustvuju severnoameričkim premijerama novih filmova Pedra Almodovara, Džordža Klunija, Madone i kontroverznog danskog režisera Larsa von Trira.

Za razliku od filmskih smotri u Kanu i Berlinu, na njemu ne poštoji žiri koji dodeljuje nagrade, već gledaoci glasaju za nagradu publike.

TORONTO, 7. septembra 2011. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.