Počinje filmski festival u Torontu

Festival će prvi put u njegovoj istoriji otvoriti dokumentarni film, a potom će do 18. septembra biti prikazano 268 dugometražnih i 68 kratkometražnih filmova iz 59 zemalja, uključujući 123 svetske premijere. Čast da otvori festival imaće film "From The Sky Down", o irskoj grupi "U2" u režiji Dejvisa Gugenhajma, dobitnika Oskara za dokumentarni film o klimatskim promenama "Neugodna istina". Članovi grupe "U2" prisustvovaće projekciji. Četvorominutno film posvećen desetogodišnjici terorističkih napada na SAD biće prikazan u nedelju.

Ove godine na programu je i veći broj filmova koje su snimile žene. Među njima su nova adaptacija romana "Orkanski visovi" Emili Bronte u režiji Andree Arnold i "In Darkness" Agnješke Holand o poljskim Jevrejima koji su se skrivali kako bi izbegli nemačke logore smrti.

Gledaoci će moći da pogledaju i nove filmova Vilijama Fridkina ("Killer Joe") i Fransisa Forda Kopole ("Twixt") i da prisustvuju severnoameričkim premijerama novih filmova Pedra Almodovara, Džordža Klunija, Madone i kontroverznog danskog režisera Larsa von Trira.

Za razliku od filmskih smotri u Kanu i Berlinu, na njemu ne poštoji žiri koji dodeljuje nagrade, već gledaoci glasaju za nagradu publike.

TORONTO, 7. septembra 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još