Smanjena referentna kamatana stopa

BEOGRAD, 8. septembra 2011. (Beta) - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) u četvrtak je referentnu kamatnu stopu smanjio za 0,5 procentnih poena, na 11,25 odsto, posle procene da se nastavlja pad inflacije i inflacionih pritisaka, saopštila je NBS.

Prognoza Izvršnog odbora je da će niska agregatna tražnja i u narednom periodu biti snažan dezinflatorni faktor, što, kako je navedeno, potvrdjuju najnovije informacije o aktuelnim i očekivanim kretanjima u Srbiji i u okruženju, a očekuje se i stabilizacija cena hrane, kao i usporavanje rasta regulisanih cena.

"Mogućnost produbljivanja globalnih ekonomskih problema je i dalje prisutna. Zaključenje aranžmana iz predostrožnosti s Medjunarodnim monetranim fondom doprineće ublažavanju mogućih implikacija u vezi sa rizicima u pojedinim razvijenim zemljama i valutnim zonama", istakla je centralna banka.

Dodaje se da je sprovodjenje fiskalne politike u skladu sa dogovorenim pravilima fiskalne odgovornosti i od ključne je važnosti za očuvanje makroekonomske stabilnosti i smanjenje rizika zemlje.

...

Pogledajte još