Kandidatura zavisi od odnosa sa Prištinom

BEOGRAD, 9. septembra 2011. (Beta) - Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je u petak da će odnosi Beograda i Prištine biti jedan od elemenata koje će Evropska unija razmatrati prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji i poručio da je budućnost Srbije u EU.

Na otvaranju Foruma Srbija-EU u Beogradu, Van Rompej je rekao da je pitanje Kosova osetljivo i pozdravio je rezultate dijaloga Beograda i Prištine koji treba da spreče opasnost koju nose jednostrani potezi.

Van Rompej je poručio da je budućnost Srbije u EU, da je Srbija uradila mnogo na tom putu, ali da treba još da radi. On je kazao da želi da ohrabri "srpsko liderstvo da ostane privrženo i odlučno u težnji da se ostvare evropski ciljevi".

"Naše clanice nisu izgubile iz vida težnju zemalja da udju u EU", rekao je Van Rompej, ali je naveo da ne može biti prečica u ispunjavanju Kopenhagenskih uslova, čiji su osnovni elementi regionalna saradnja, posebno na zapadnom Balkanu koji je opterećen ratovima.

Kako je naveo, Vlada Srbije je od početka mandata 2008. godine ostvarila "izvanredan napredak" i podsetio na saradnju Srbije sa Hagom, kao i na skupštinsku rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

..

Pogledajte još