Da li ste dobili uplatnicu "Infostana"?

Dobro ne baš delila, jer mnogo Beograđana nije tokom leta dobilo uplatinice za "Infostan".

Menadžerima i službenicima "Siti mejla", Savet Republičke agencije za poštanske usluge u martu ove godine oduzeo je dozvolu za rad.

Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, vlasnici firme su Ukrajinac i Hrvat i firma je registrovana u Džersiju.

Tragajući za podacima postavljenim na zvaničnom sajtu, ekipa "Kurira" došla je do saznanja da ovo preduzeće praktično ne postoji, ali da njegove poslove rade firme pod drugim imenom, ali na istim adresama?!

Sedište "Siti mejla" u Žorža Klemansoa 4 u Beogradu je zatvoreno. Dok je novinarima u ogranku ove firme u Novom Sadu je potvrđeno da su dobili "Siti mejl".

Službenica nas je uputila, piše "Kurir", da se za beogradske poslove obratimo Danijelu Polovini. Ispostavlja se da je Polovina direktor i vlasnik firme "CM logistik menadžment", koja je, kako nam je rekao, do pre dva meseca poslovala sa "Siti mejlom".

- Kao najpovoljniji ponuđač, dobili smo ugovor sa "Infostanom" i za njih biramo operatere, vršimo nadzor i primamo sve reklamacije. Jedan od operatera kojeg smo angažovali bio je i "Siti mejl", koji je delio uplatnice "Infostana" u julu. Međutim, nadležno ministarstvo nas je obavestilo da je njima oduzeta dozvola za rad i mi smo raskinuli saradnju. Sada nam je operater "Siti dostava" - ispričao je Polovina.

"Siti dostava" nalazi se na istoj adresi u Novom Sadu kao i "Siti mejl", a uz to obe firme koriste i iste brojeve telefona.

- Grešite. Stvar je u tome što je reč o velikoj zgradi u kojoj ima 20 različitih subjekata - objašnjava Polovina ovu „slučajnost“.

Da li slučajno ili ne, tek i njegova firma "CM logistik menadžment" deli adresu sa "Ekspres gonzales", još jednom kurirskom službom kojoj je istog dana kad i "Siti mejlu" oduzeta licenca.

U "Infostanu" su juče bili nedostupni za novinare, a inspektori u nadležnom ministarstvu sa kojima smo razgovarali nisu imali ovlašćenja da javnosti objasne zašto je situacija sa poštanskim uslugama u ovakvom haosu.

Iako su se brojni građani žalili da su poslednja dva računa za "Infostan" dobili sa zakašnjenjem, Polovina tvrdi da je njegova služba dostavu organizovala i kvalitetnije i brže od "Pošta Srbije", javnog servisa koji je donedavno radio taj posao za "Infostan".

- Računi su sada i kvalitetnije i ranije podeljeni. Siguran sam da to samo "Pošta Srbije", koja je navikla na monopolsku poziciju, pokušava da stvori privid da ne radimo dobro. Mnoge reklamacije su nam nameštene, a onda se na terenu uverimo da ubedljiva većina njih nema osnova. Tvrdim da "Infostan" mesečno uštedi tri miliona dinara od kada smo mi preuzeli raznošenje - kaže Polovina.

Pošta zaobiđena

Služba za odnose s javnošću "Pošte Srbije" kaže da je ugovor o prenosu pismonosnih pošiljaka sa preduzećem "Infostan" još na snazi, ali da u prethodna dva meseca "Infostan" nije koristio usluge po ovom ugovoru, dok se poslovna saradnja u oblasti naplate računa odvija nesmetano.

"Infostan" je 3. juna 2011. objavio javni poziv za nabavku „usluge izdvojenog rukovođenja obradom, zaprimom, otpremom, elektronskom kontrolom, arhiviranjem i statističkom obradom pismonosnih pošiljaka“. Izabran je "CM logistik menadžment" iz Novog Sada i, kako tvrde u "Poštama Srbije", ovoj firmi su povereni i poslovi distribucije računa objedinjene naplate, što nije bilo predmet javne nabavke.

- Prenos pismonosnih pošiljaka koje sadrže račune za objedinjenu naplatu spada u domen rezervisanih poštanskih usluga, koje država garantuje poštanskom operatoru univerzalne poštanske usluge kao ekskluzivna prava u okviru određenog limita po masi i ceni. Rezervisane poštanske usluge obavlja javni poštanski operator, a odredbama Zakona o poštanskim uslugama je propisano da se javnim poštanskim operatorom smatra JP PTT saobraćaja „Srbija“ - navodi se u dopisu „Pošta Srbije“.

Pogledajte još