Sever Kosova kao Katalonija u Španiji

PRIŠTINA, 10. septembra 2011. (Beta) - Šef Medjunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da bi model za dugoročno rešenje problema na severu Kosova moglo da bude slično onom koje je primenjeno u Kataloniji u Španiji.

"U Španiji imamo Kataloniju - ona je deo Španije ali sa mnogo autonomije”, rekao je Fejt u izjavi za Eurobserver.

Fejt nije želeo da daje više detalja o tome da li se planira da se ide dalje od plana Ahtisarija i koliko su zemlje članice MCK spremne da podrže takav predlog.

Koha ditore prenosi izjavu Fejta da novostvorena situacija na severu Kosova posle ubistva policajca Envera Zumberija može da se iskoristi za promene. "Nema mnogo izgleda da se vratimo na situaciju koja je bila ranije (pre 25. Jula). Nešto se zauvek promenilo", kazao je Fejt.

Fejt je ocenio i da Srbija, koja stremi učlanjenju u EU treba da iskoristi svoj uticaj na gradjane na severu i da ih pozove da doprinesu miru.

"Ne možemo tolerisati da novi kandidat za članstvo u EU sa sobom dovede jeda zamrznuti sukob. Ne možmeo imati obe stvari i kandidata koji ide napred i istovremeno da drži za vrat sever Kosova. Taj je osećaj sada prisutan kod jednog broja članica EU", kazao je Fejt.

..

Pogledajte još