Udarna vest: Eksplozija u francuskoj nuklearki!

Francuski list "Figaro" objavio je na svom sajtu da se eksplozija desila nakon požara u skladištu radioaktivnog otpada. Nuklearka koja se nalazi u regionu Gard ima vodeni reaktor pod pritiskom koji je ranije proizvodio tritijum.

BBC prenosi vesti Le Figaroa, da je jedna osoba poginula, a tri su ozleđene u eksploziji peći za obradu otpada u nuklearnom postrojenju u Marcouleu, nadomak grada Avignona. Incident se zbio u 11:45, prema pisanju Le Mondea, područje je evakuisano i stavljeno pod sigurnosnu zaštitu, a PR Francuske agencije za atomsku energiju rekao je da zasad nema radioaktivnog curenja iako postoji rizik. Ozleđeni su prevezeni u bolnicu u Montpeilleru.

Vatrogasci izjavljuju kako još uvek ne mogu proceniti štetu.

U navedenom nuklearnom kompleksu koji je u vlasništvu EDF-a, najvećeg francuskog proizvođača nuklearne energije, obavljena su prva vojna i industrijska istraživanja s plutonijumom. Nema reaktora, ali se zato proizvodi tzv. MOX, smesa pultonijumskih i uranijumskih oksida, koja se potom koristi u procesu izdvajanja plutonijuma iz nuklearnog goriva.

Pogledajte još