I malinari na Gej paradi?

Gej lezbejski info centar apelovao je na organizatore Parade ponosa da pozovu malinare i sve obespravljene da se pridruže paradi. Na ovaj apel brzo su reagovali organizatori Gej parade poželevši dobrodošlicu malinarima na predstojeću paradu.

"Smatramo da je sramotno što državni organi ne dozvoljavaju malinarima da na ulici iskažu svoje nezadovoljstvo i zato LGBT zajednica treba da podeli svoj 'privilegovani' položaj i da pozove sve ugrožene, obespravljene i ponižene da nam se pridruže i svi zajedno da zahtevamo svoja osnovna ljudska prava", kaže se u saopštenju.

"Nezaposleni, obespravljeni, osiromašeni, opljačkani, poniženi, svima nama je mesto na Paradi ponosa, jer bez obzira na sve imamo svoj ponos i ne dozvoljavamo da budemo ignorisani i gurnuti na margine ovog društva", ističe se u saopštenju.

Organizatori Parade ponosa smatraju da svaka ugrožena društvena grupa u Srbiji ima pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo na nenasilan i miran način u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

"Smatramo da je zalaganje za bolji život građana Srbije zajednički rad svih onih koji se osećaju nezadovoljno i loše, i da je jedino uz solidarnu podršku i razumevanje moguće učiniti korak napred ka društvu koje će biti dobro za sve građane. Dokazano je da se boljim standardom građana podiže stepen kvaliteta svakodnevnog života čime se smanjuju tenzije unutar društva, a samim tim i netrpljivost prema ranjivim grupama kao što je to LGBT populacija", tvrde organizatori.

LGBT pokret podseća da je na Zapadu često kroz istoriju podržavao radnički pokret i prava radnika i smatra da takva praksa treba da bude i u Srbiji

Pogledajte još