Mirna noć na severu Kosova

Na puteve su istovarili i velike količine šljunka odlučni da spreče dolazak kosovskih carinika i policajaca na prelaze Jarinje i Brnjak.

U utorak uveče nešto posle 22.30 građani Zvečana zaustavili su na izlazu iz grada konvoj od dvadesetak vozila Kfora koji se kretao ka krajnjem severu pokrajine.

Posle dvočasovne blokade puta, postignut je dogovor izmedju načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića i pukovnika Kfora Darijusa Nopsa da se vojnici koji su navodno pošli da zamene kolege na Jarinju vrate u bazu na jug Kosova.

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, rekao je u utorak uveče na barikadama da su on i predsednik SO Leposavić Branko Ninić sinoć oko 21 sat pozvani od strane zamenika komandanta Kfora i pukovnika Nopsa na razgovor.

Oni su, kako je preneo Milović, upozorili zvaničnike Kfora da je Kfor izašao iz mandata time što je 25. i 26. jula dao na korišćenje helikoptere za prevoženje specijalnih jedinica kosovske policije ROSU do Jarinja.

Milović i Ninić su zamolili zvaničnike Kfora da u ovoj osetljivoj situaciji ne dovode kosovske carinike i policajce na Jarinje i Brnjak jer je srpski narod istrajan i odlučan da ne dozvoli instaliranje kosovske carine na ova dva prelaza.

Pukovnik Nops je pristao da se konvoj vrati i najavio da će Kfor u sredu ponovo pokušati istu operaciju.

KOSOVSKA MITROVICA, 14. septembrA 2011. (Beta)

Pogledajte još