Stigao novi voz posle 30 godina

BEOGRAD, 14, septembra 2011. (Beta) - Železnice Srbije kupile su prvi put nakon tri decenije novi voz za putnički saobraćaj vredan oko 3,4 miliona švajcarskih franaka, izjavio je u sredu direktor preduzeća Milovan Marković.

On je na predstavljanju dizel motornog voza kazao da je on prvi od 12 novih garnitura čija je ukupna vrednost 43 miliona švajcarskih franaka, a čiju su nabavku Železnice Srbije ugovorile sa ruskim proizvodjačem "Metrovagonmaš".

Prema rečima Markovića, ostalih 11 dizel motornih garnitura iz Rusije stizaće u Srbiju do kraja 2012. godine.

"Novi dizel motorni voz ima kapacitet od 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje", kazao je on i dodao da će do kraja ove godine taj prvi voz, nakon tehničko tehnoloških testiranja, biti uključen u redovan lokalni i regionalni saobraćaj.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin kazao je da za proizvodnju ovih vozova nisu zaduženi samo Rusi, već je značajan nemački i ukrajinski doprinos.

Komercijalni direktor Metrovagonmaša Cuhrat Mahmudov dao je predlog da prvi ruski dizel motorni voz dobije ime po proslavljenom srpskom naučniku Nikoli Tesli.

...

Pogledajte još