Poslanici završili raspravu o poslovnoj tajni

BEOGRAD, 14. septembra 2011. (Beta) - Skupština Srbije završila je u sredu raspravu o Predlogu zakona o zaštiti poslovne tajne, a rad će nastaviti u četvrtak razmatranjem naknade za rad u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i u Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Obrazlažući predloženi zakon o zaštiti poslovne tajne u parlamentu, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović kazao je da je taj propis opšti zakon koji ustanovljava pravni osnov za zaštitu poslovne tajne od nelojalne konkurencije u svim oblastima privrednog poslovanja i naučno-istraživačkog rada.

On je precizirao da je cilj zakona zaštita poverljivih informacija koje zakonito kontroliše fizičko ili pravno lice od nelojalne konkurencije. Poslovnom tajnom, kako je naveo ministar, smatra se bilo koja informacija koja ima ili može da ima komercijalnu vrednost i čijim saopštavanjem bi mogla da se nanese šteta fizičkom ili pravnom licu.

Kao poslovna tajna mogu se štiti informacije kao što su finansijski, ekonomski, poslovni, naučni, tehnički, tehnološki proizvodni podaci, studije, rezultati istraživanja, različite formule, crteži, planovi, projekti, modeli, programi, metode, tehnike, obaveštenja ili uputstva internog karaktera.

Ministar je naveo da se kao poslovna tajna ne mogu štiti informacije označene kao poslovna tajna radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenja ovlašćenja ili zloupotrebe službenog položaja.

..

Pogledajte još