Vikend novog francuskog filma

Vikend francuskog filma "Pobune i strasti" je prilika da se domaća publika upozna sa novim rediteljskim imenima u Francuskoj kao i glumcima najnovije generacije. Filmovi su prikazani na brojnim i prestižnim svetskim festivalima, od Kana do Toronta.

Cena ulaznice: 200 dinara po projekciji.

Petak, 23. septembar

19h
Drvo i šuma (L’Arbre et la forêt)
Režija: Žak Martino, Olivije Dikastel, Francuska - 2010 - 1h37min
Igraju: Gi Maršan, Fransoaz Fabjan, Sabrina Sejveku, Janik Renije, Fransoa Negre
Film popularnog rediteljskog para koji predstavlja zaokret u njihovoj karijeri... Rafiniran i dubok film o mračnoj porodičnoj tajni, lažima, strastima i izdajama, uz Vagnerovu muziku i spektakularnu fotografiju... Frederik gaji drveće i već skoro šezdeset godina čuva jednu tajnu. Jedino njegova žena i stariji sin znaju njegovu istinitu priču. Smrt tog sina, sa kojim se nije slagao, navodi ga da najzad otkrije svojim bližnjima ono što nikada nije mogao da kaže.

21h
Otmica (Rapt)
Režija: Likas Belvo, Francuska - 2009 - 2h05min
Igraju: Ivan Atal, An Konsinji, Andre Marson, Fransoaz Fabjan, Aleks Deskas
Poznai industrijalac je otet, njegova porodica, prijatelji i policija mahnito pokušavaju da pronađu bilo kakav trag koji bi ih odveo do otmičara. Za to vreme oteti i otmičari uspostavljaju neočekivan odnos... Inspirisan istinitim događajem ovaj triler majstora žanra Luke Belvoa bio je nominovan za četiri Cezara.

Subota, 24. septembar

19h

Snažan otrov (Un poison violent)
Režija: Katel Kijevere, Francuska - 2010 - 1h32min
Igraju: Klara Ogard, Lio, Mišel Galabri, Stefano Kaseti, Tjeri Nevik
Opora i šokontna priča o odrastanju u kojoj se prepliću mladalačke čežnje i društvena opresivnost, perverzije i dosadan palančki život, religija i seksualne frustracije... Film je dobio prestižnu nagradu Jean Vigo na Festivalu u Kanu. Ana, 14 godina, napušta internat da bi se vratila u svoje selo. Po dolasku otkriva da je njen otac upravo napustio kuću. Dok njena majka nalazi utočište kod jednog prijatelja sveštenika, Ana se zbližuje sa Pjerom, slobodnim i usamljenim mladićem. Jedan skriveni deo nje želi da se preda dušom i telom, Bogu ili nečemu drugome.

21h
Luda ljubavna priča Simona Eškenazija (La Folle histoire d’amour de Simon Eskenazy)
Režija: Žan-Žak Ziberman, Francuska - 2009 - 1h30min
Igraju: Antoan de Kon, Mehdi Debi, Elza Zilberštajn, Židit Magr, Katrin Hiegel
Urnebesna, smela komedija u kojoj ništa nije „sveto“... Jevrejski muzičar rastrzan između posesivne majke, bivše žene i razmaženog deteta upoznaje travestita muslimana koji će iz korena promeniti njegov život...

Nedelja, 25. septembar

19h

Adevijč (Hadewijch)
Režija: Bruno Dimon, Francuska - 2009 - 1h45min
Igraju: Žili Sokolovski, Karl Sarafidis, Jasin Salim, David Devael
Šokirana slepim verskim zanosom novodošle Adevijč, upravnica je isteruje iz samostana. Adevijč ponovo postaje Selin, mlada Parižanka i kćer diplomate. Njena strastvena zaljubljenost u Boga, njena srdžba i susret sa Jasin i Nasir vode je, između milosti i ludila, na opasne puteve. Izuzetan film kult reditelja koji je katedru filozofije zamenio rediteljskom stolicom, Adevijč je duboko uznemirujući i intezivan film koji postavlja suštinska pitanja o prirodi religije i zanosa koje ona izaziva. Film je međunarodna kritika pozdravila kao nezaboravno iskustvo!

21h
Devojke u crnom (Des filles en noir)
Režija: Žan-Pol Sivejrak , Francuska - 2010 - 1h25min
Igraju: Lea Tisije, Eliz Lomo, Eliz Karon, Izabel Sadojan, Rože Žandli
Oštar, socijalno osvešćen, opor ali i čudno romantičan film prati dve devojke koje su toliko zgađene svojim životima da se odlučuju na radikalne poteze. Noemi i Priscilia, dve devojke iz skromnog miljea, osećaju istu odvratnost, čak odbojnost prema svetu i podjednako tragaju za apsolutnim. Jako zabrinjavaju svoje bližnje koji osećaju da su na sve spremne... Čak i da se ubiju?

Pogledajte još