Idemo u Aleksandrovac na vina koja je pio Stefan Nemanja

Aleksandrovačku župu stranci su pre više od jednog veka zvali srpskom Šampanjom. Župa se nalazi u kotlini između Kopaonika, Željina, Goča, a enolozi kažu da je u Župi klima ista u francuskoj oblasti Bordo.

Vino u Župi nikad nije bilo samo piće, vino je u ovom kraju bilo znak moći i bogatstva i bitan izvor opstanka. Župskim vinom častili su se keltski ratnici, rimski legionari, vizantijski stratezi, srpski župani i carevi, episkopi i arhiepiskopi, turski begovi.

Fontana vina

Tema ovogodišnje ''Berbe'' glasi ''Vreme je za rađanje'.

Posetioci berbe moći će da uživaju u čarima dobrog vina i grožđa, kulturno-umetničkim i sportskim događajima, izložbama, karnevalu, koncertima grupa ''Riblja čorba'', ''Neverne bebe“ i nastupima Snežane Đurišić i Dobrivoja Topalovića.

Tokom trajanja Berbe biće predstavljene knjige ''Rezidba voćaka i vinove loze'' i ''Bonton o vinu'', a ljubitelji dobrog vina moći će da posete i ''Poljane'' - sezonska vinogradarska naselja u Župi, ostatke srednjovekovnog grada Koznika, etno selo Latkovac, manastire u okolini.

(old_image)

Predstavnik TOA Boban Pribanov kaže da Aleksandrovac ove godine očekuje goste iz Francuske, Italije, Rumunije, Slovenije, Makedonije, grupu turista iz Hrvatske koji se bave uzgajanjem vinove loze u Dalmaciji.

Ideja o obeležavanju dana berbe grožđa nastala je još 1963. među turističkim radnicima i privrednicima. Kao i svake godine biće priređena Fontana vina koja od 1969. ljubiteljima dobre kapljice podeli oko 20.000 litara vina. Da su Aleksandrovčani dobri domaćini svedoči i Vinska ulica gde župski domaćini iznose svoje proizvode i dele tajne sa gostima.

Posetioci župe mogu videti i Muzej vinarstva i vinogradarstva, koji je smešten u starom podrumu Poljoprivredne škole.

Vina koje je pio Stefan Nemanja

Župa zauzima značajno mesto u vekovnoj tradiciji srpskog vinogradarstva i vinarstva. U pisanim dokumentima prvi put pominje se još 1196. u Studeničkoj povelji, gde stoji zapisano da je župan Stefan Nemanja manastiru Studenici darovao vinogradarska sela u Župi.

Tri najveća srpska manastira Hilandar, Studenica i Žiča, kroz čitav srednji vek imali su svoje vinograde i podrume vina u Župi. Okosnicu razvoja vinogradarstva i vinarstva od šezdesetih godina 20. veka činili su Vino Župa iz Aleksandrovca, osnovana 1956. ujedinjenjem devet zemljoradničkih zadruga i Rubin iz Kruševca.

Šta se pije u Aleksandrovcu?

Aleksandrovac i okolina gaje tamjaniku i prokupac, koje su kako, naglašavaju stručnjaci, najstarije autentične sorte groždja u Srbiji.

Prokupac, zvani i rskavac star je oko 1000 godina, a tamjanika, muskatna sorta poreklom je iz Francuske i gaji se u Srbiji više od 500 godina.

Rado se pije župski bojadiser, smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, italijanski rizling.

Aleksandrovac je od Beograda udaljen 225 km i povezan je redovnim autobuskim linijama sa najvećim gradovima u Srbiji- Beogradom, Novim Sadom, Nišom i Kragujevcem.

Do Aleksandrovca automobilom iz pravca Beograda se stiže medjunarodnim putem E 75 sa kog se izlazi kod Pojata i preko Kruševca se dolazi u Aleksandrovac.

I naravno ako vozite, ipak, pripazite na piće.

Pogledajte još