Srbija bez Olimpijskih igara

0

Košarkaška reprezentacija Srbije drugi put zredom neće učestvovati na
Olimpijskim igrama, pošto je danas u meču za plasman od petog do osmog mesta na šampionatu Evrope izgubila u Kaunasu od selekcije Grčke rezultatom 87:77 (34:8, 14:18, 16:22, 23:29).

Posle ovog poraza, naši košarkaši će se protiv Slovenije boriti za sedmu poziciju, a u kvalifikacijama za Olimpijske igre učestvovaće selekcije koje na ovom šampionatu zauzmu od trećeg do šestog mesta. Finalisti su direktni učesnici olimpijskog turnira.

U samo jednoj utakmici, košarkaši Srbije su upropastili sve što su, sa manje ili više uspeha, uradili u prethodnih devet susreta. Način na koji su danas ušli u duel protiv Grčke govori da nešto u ekipi nie bilo dobro, jer grčki košarkaši takvu dominaciju ne bi mogli da ostvare ni protiv naših najboljih supeligaških timova.

POGLEDAJ FOTO GALERIJU: Grci „prizemljili“ orlove!

Reprezentativci Grče praktično na startu nisu imali nikakav otpor i sve se odvijalo kao na revijalnoj utakmici. Šutirali su kao na treningu, a kada bi i promašili poneki šut, bez problema bi hvatali lopte pod našim košem. U tom detalju, više nego u bilo čemu drugom, videlo se da kod naših igrača nema želje da se nešto uradi, jer skok zavisi isključivo od voljnog momenta.

Rezultat takve igre bila su 34 primljena koša u prvih deset minuta, što je neoprostivo, bez obzira na kvalitet protivnika. Utakmica je već tada praktično bila izgubljena, a povremeni naleti naših košarkaša u drugom poluvremenu više su bili plod shvatljivog opuštanja Grka, nego dobre igre izabranika Dušana Ivkovića.

U igri našeg tima danas je mnogo toga bilo teško objašnjivo, a može da se istakne samo jedan detalj. U trećoj četvrtini reprezentativci Srbije su do poslednjeg minuta napravili samo jedan faul i teško je, gotovo nemoguće, reći da li se radilo o nedostaku volje ili koncentracije, ili i jednog i drugog.

Posle ovakvog izdanja naših košarkaša, nema previše svrhe govoriti o činjenici da Aleksandar Rašić i Milenko Tepić ni danas nisu mogli da nastupe zbog povreda, jer utakmica nije izgubljena u finišu, kada bi moglo da dođe do problema zbog nedostatka tih igrača u rotaciji, već u prvih deset minuta.

Nema, svakako, svrhe ni analizirati pojedinačne učinke, jer će to sada uraditi selektor i članovi stručnog štaba, ali je sve to sada mnogo manje važno od surove istine da ćemo drugi put zaredom propustiti Olimpijske igre. Prošle je propustila generacija na odlasku, a za ovu generaciju srpskih košarkaša velika je šteta što će morati da čeka naredne četiri godine da bi se eventualno pojavila na najvećoj sportskoj smotri sveta.

Srbija: Teodosić 6, Tepić, Rašić, Paunić 3, Bjelica 2, Marković 4, Savanović 9, Kešelj 22, Krstić 15, Perović 2, Marjanović, Mačvan 14.

Grčka: Ksantopulos, Burusis 27, Zizis 18, Vasilijadis, Kalates 10, Focis 16, Papanikolau 4, Mavroidis 2, Bramos 6, Kufos 4, Slukas, Kajmakoglu.

FoNet

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.