Završava se 77. Kongres Medjunarodnog PEN

BEOGRAD, 17. septembra 2011. (Beta) - Kongres Medjunarodnog PEN-a, u okviru kojeg je Srbija ugostila 250 pisaca, novinara i prevodilaca iz celog sveta, završava se u subotu.

Završnica Kongresa PEN-a održaće se u Nišu, gde će neki od najpoznatijih svetskih pisaca prvo biti gosti u Gradskoj kući, a zatim i razgovarati sa svojom čitalačkom publikom.

77. Kongres PEN-a održan je pod sloganom "Književnost - jezik sveta", a književnici iz 88 zemalja na sesijama su, osim o literaturi, razgovarali i o slobodi govora, ljudskim pravima i izumiranju pojedinih jezika.

Na književnim večerima u okviru festivala "Oslobodi reč" književna publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imala je prilike da upozna neke od najpriznatijih svetskih pisaca, poput nobelovca Daria Foa, predsednika medjunarodnog PEN-a Džona Ralstona Sola, madjarskog književnika DJerdja Konrada i ruskog pisca Andreja Bitova.

Gosti su bili i Izraelac David Grosman, italijanski pisac Klaudio Magris, Kristofer Houp iz Velike Britanije, rumunska pesnikinja Ana Blandijana, Drago Jančar iz Slovenije, bugarski pisac Alek Popov i mnogi drugi.

Medju učesnicima skupa bili su i ugledni prevodioci srpske književnosti u svetu - Gaga Rosić, Žela Georgijeva, Dunja Badnjević i Dina Katan Benzion.

..

Pogledajte još