Katedrala Aleksandra Nevskog u Parizu slavi 150 godina

PARIZ, 17. septembra 2011. (Beta-AFP) - Katedrala Svetog Aleksandra Nevskog u Parizu, biser medju pravoslavnim crkvama na Zapadu, obeležava 150 godina postojanja, sa težnjom da se distancira od moskovske Patrijaršije koja je bliska Kremlju.

"Ruska crkva iz Ulice Dari", kako katedralu nazivaju u Parizu, osveštana je 1861, a 1931. je stavljena pod zaštitu Ekumenske patrijaršije.

U opštini osmog arondismana u Parizu od 17. septembra do 5. oktobra trajaće izložba "Pod kupolama Pariza", koja svedoči o istoriji zdanja koje je godinama bilo centralno svetilište za Ruse koji su emigrirali posle boljševičke revolucije.

Tokom decenija, desetine hiljada pravoslavaca - Rusa, Grka, Srba - dolazilo je u belo zdanje sa pozlaćenim kupolama u vizantijsko-moskovskom stilu koje je 1983. proglašeno za istorijski spomenik.

U katedrali su sahranjeni pisac Ivan Turgenjev, operski pevač Fjodor Šaljapin, a u njoj se 1918. Pablo Pikaso oženio ruskom balerinom Olgom Kohlovom.

Posle revolucije 1917, Sveti Aleksandar Nevski postao je centralno mesto za ruske emigrante. Religija je u Rusiji bila potisnuta do 1990, od kada se radi na obnovi pobožnosti.

U skladu s tim, u Parizu će 2015. na prostoru od 4.250 kvadratnih metara biti izgradjeni crkva i centar za obrazovanje sveštenika. To zemljište je francuska država prošle godine prodala ruskoj za 70 miliona evra. Izgradnja, koja počinje 2012, koštaće 34,5 miliona evra.

..

Pogledajte još