Pijani medvedi opasnost za turiste

BRATISLAVA, 17. septembra 2011. (Beta) - Slovački naučnici i ekolozi ovih dana upozoravaju turiste da se u jesenje dane klone na prvi pogled pitomih i umiljatih medveda jer se tim životinjama nije naprasno promenila ćud, već su samo pijani od popadalog, prezrelog voća.

"Rizik da medved napadne čoveka u jesen je mnogo veći zato što traže voće i u voćnjacima i baštama naselja a često su i pijani zbog alkohola koji se stvara u prezrelom voću", upozorio je u dnevniku Novi čas zoolog Miroslav Saniga iz Instituta ekologije šuma Slovačke akademije nauka.

Saniga je priznao da pijani medvedi privlače pažnju a nekada su i vrlo zabavni, kao jedan koga je on sam posmatrao kako se veselo kotrlja niz brdo.

"Pijani medved gubi koordinaciju i urodjenu plahost. Susret sa njim može da bude vrlo opasan", upozorio je Saniga turiste koji ponekad ne mogu da odole da se slikaju sa ljupkim mecama.

Svetlost blica ili bilo kakav nagao pokret može da izazove agresivan napad. Procenjuje se da ih u slovačkim planinama ima izmedju 450 i 900 medveda.

..

Pogledajte još