Vlada utvrdjuje amandmane na zakon o javnoj svojini

BEOGRAD, 18. septembra 2011. (Beta) - Vlada Srbije trebalo bi u ponedeljak, na predlog Vlade Vojvodine, da utvrdi amandmane na Predlog zakon o javnoj svojini koji se odnose na javne puteve.

Kako je ranije najavio potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić, biće precizirano da su putevi drugog reda u svojini pokrajine, kao što su putevi koji spajaju gradove izmedju dva okruga unutar pokrajine.

Državni putevi prvog reda i autoputevi biće u svojini Republike, kazao je Djelić, a lokalna samouprava biće nadležna da održava ulice, trgove, parkove i opštinske puteve i biće njihov vlasnik.

On je rekao da će kanalska mreža, sem plovnih puteva, biti u svojini Vojvodine.

Vlada će, kako je najavio Djelić, amandmanima predložiti i da pokrajina može, kao korisnik naknade za imovinu, da se pojavi u sudskim procesima u okviru sukcesije sa bivšim republikama SFRJ, ukoliko je ta imovina bila ranije u njenom vlasništvu.

Vlada Vojvodine je prošle nedelje usvojila pet amandmana na Predlog zakona o javnoj svojini. Pokrajinska vlada smatra da Vojvodina mora imati pravo svojine nad svim što je izgradjeno iz budžeta Vojvodine, uključujući kanalsku mrežu na teritoriji Pokrajine i objekte železničke infrastrukture od regionalnog i lokalnog značaja.

..

Pogledajte još