Završen Vukov sabor u Tršiću

0

U Tršiću kod Loznice u nedelju je održana završna svečanost 77. Vukovog sabora koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Tradicionalnu saborsku besedu održala je profesorka slavistike Angela Rihter sa Univerzitetu u Haleu, što je prvi put da je besednik gost iz inostranstva.

Angela Rihter je kazala da Vuk Stefanović Karadžić predstavlja jedan od naznačajnijih simbola srpskog društva i srpske kulture.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je 50. godišnjici dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

„Vuk Stefanović Karadžić i Ivo Andrić kao i brojni pisci i istraživači kulture jezika i istorije, upisali su se u kulturnu istoriju Evrope i istoriju nemačko-južnoslovenskih i nemačko-srpskih odnosa, kao pravi ambasadori kulture
„, kazala je Rihterova.

Na otvorenoj sceni na Saborištu Kruševačko pozorište izvelo je adaptiranu predstavu „Prokleta avlija“ po romanu Ive Andrića, u režiji Nebojše Bradića.

Prethodno je u Vukovoj spomen školi otvorena izložba Muzeja grada Beograda „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, dok je u Muzeju jezika i pisma predstavljena radio drama „Andrićevi zvučni pejzaži“ polaznika letnje škole zvuka Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

TRŠIĆ, 18. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.