Što pre razgovor o administrativnim prelazima

Stefanović je agenciji Beta kazao da Beograd uskoro očekuje odgovor Brisela na predlog o dijalogu o administrativnim prelazima, da je Beograd u punom smislu opredeljen za nastavak dijaloga i da je dobro što je aktivno nastupio i jasno pokazao u kom pravcu treba da se traži rešenje.

"Moramo što pre ući u razgovore oko prelaza jer je vrlo kompleksna materija u pitanju i sigurno će teško doći do dogovora prihvatljivog za sve, ali smo mi pokazali našu punu opredeljenost i našu inicijativu i to je ono što i građani ovde žele, a to je da se postigne rešenje i kompromis i izlaz iz ove teške situacije", kazao je Stefanović.

On je kazao da se očekivalo da će se vlasti u Prištini protiviti tim razgovorima.

"Da li je iko očekivao da predstavnici vlasti u Prištini kažu bilo šta drugo? Jednostavno, očekivano je da će Priština tako nešto da kaže i baš zato mi i tražimo da ovaj problem rešimo pre svega s međunarodnom zajednicom, odnosno sa EU, koja je garant našeg dijaloga sa Prištinom, i ona, čini mi se, snosi odgovornost da zajedno sa svima nama učini sve da nađemo rešenje"
, naveo je Stefanović.

On je pozvao i Euleks da stvori povoljniji prostor za dogovor i da se vrati u okvir statusno neutralnog mandata jer, naveo je, sadašnja situacija ne odgovara nikome.

Stefanović je kazao da je očigledno da građani na severu Kosova ne žele da odustanu od svojih legitimnih zahteva i da su odlučni da ih brane na miran način.

BEOGRAD, 18. septembra 2011 (Beta)

Pogledajte još