Srbija je skupa država

0

Srbija je skupa drzava sa 118.000 državnih činovnika i 535.000 zaposlenih u Javnom sektoru, izjavila je u ponedeljak na debati Fondacije centra za demokratiju (FCD) predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

Kako je istakla, dogovor koji je Srbija imala sa MMF-om o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi za deset odsto nije poštovan, i taj broj se „stalno povećava„.

„Problem je što je u proizvodnom sektoru zaposleno 301.452 radnika ili samo 17 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što znači da tek svaki 24 građanin Srbije radi u sektoru proizvodnje“, istakla je Savić.

Kako je ona navela, u javnom sektoru je zaposleno 535.000 ljudi, što je 30,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih i tri puta više nego u zemljama Evropske unije.

„Broj penzionera i zaposlenih se skoro izjednačio„, navela je Savić i dodala da se Srbija suočava sa krizom države (zbog nedefinisanog statusa Kosova), i krizom nedovršene tranzicije, isticući da tranzicija u Srbiji traje duplo duže u odnosu na druge tranzicione zemlje.

BEOGRAD, 19. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.