Čermak i Blaškić krive osobe u Hagu

0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u sredu uveče da Haški tribunal nije do kraja iskoristio mogućnost da se ispune načela pune pravednosti i jednakih kriterija.

On je za Hrvatsku radioteleviziju objasnio svoju izjavu da u Hagu sede krivi ljudi, koju je dao u razgovoru sa hrvatskim iseljenicima u Njujorku, rekavši da su to Tihomir Blaškić i Ivan Čermak. Prema njegovim rečima, takvih slučajeva je bilo i na srpskoj, bosanskoj i albanskoj strani.

Na pitanje da li je mislio i na generala Antu Gotovinu kao „krivu osobu u Hagu„, Josipović je odgovorio da nije spominjao imena.

On je podsetio na presude vezane uz zločine u Vukovaru i dodao da mnogi visokorangirani zapovednici nisu završili u Hagu, kao i da je bilo i zločina prema građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj koji nisu bili procesurirani.

Izazio je, međutim, zadovoljstvo da je Hrvatska „promenila priču„.

Hrvatski presednik, koji boravi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, istakao je da je jako važno da svi zločini počinjeni u ratu budu pravedno kažnjeni kako bi žrtve imale osećaj pravde i kako bi se mogli graditi zdravi odnosi. On je izrazio očekivanje da će Haški tribunal pravedno presuditi sve predmete.

ZAGREB, 22. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.