Tadić: Regionalna politika je stub naše diplomatije

0

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u petak u Njujorku da je Beograd proteklih godina uspostavio potpuno nove odnose sa Zagrebom, što je bilo od velikog strateškog značaja za obezbeđenje stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Govoreći na zasedanju Generalne skupštine UN, Tadić je pozdravio predstojeće članstvo Hrvatske u EU i dodao da je regionalna politika jedan od glavnih stubova srpske diplomatije.

„To se odražava i na naše predsedavanje Centralnoevropskoj inicijativi i Jadransko-jonskoj inicijativi. Ono što je najvažnije, to se takodje odražava na predsedavanje Srbije Procesu saradnje u Jugoistčnoj Evropi, najvažnijoj regionalnoj inicijativi
„, kazao je Tadić.

Srpski predsednik naveo je da je sve to uticalo na odluku Beograda da „aktivno razmotri“ predsedavanje Organizaciji za bezbednost i saradnju u Evropi 2014. godine.

Tadić je naglasio da je Srbija hapšenjem svih osumnjičenih za ratne zločine ispunila sve obaveze i prema sebi i prema međunarodnoj zajednici. Srpski predsednik ocenio je da je to bilo neophodno posle svih tragedija iz 90-ih godina prošlog veka.

„Te aktivnosti su takodje preduzete kako bi se pokazalo da Srbija želi da promoviše potpuno pomirenje u regionu. Mi smo svoj deo time uradili“, rekao je Tadić i dodao da Beograd insistira na tome da i drugi ispune svoje obaveze.

Srpski predsednik naveo je da isti principi moraju biti primenjeni i pri otkrivanju pune istine iz izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu. On je naglasio da samo Savet bezbednosti UN može da obezbedi sveobuhvatnu istragu.

„Samo to (Savet bezbednosti) može da obezbedi univerzalan mandat i jurisdikciju tako da svi počinioci ratnih zločina na Balkanu budu privedeni pravdi, uključujući one odgovorne za trgovinu ljudskim organima na Kosovu“, naveo je Tadić.

Predsednik Srbije podsetio je i na aktuelna dešavanja u svetu, ekonomsku krizu, političke promene na Bliskom istoku, problem sa velikim brojem gladnih u Africi i naglasio da sva ta pitanja nameću potrebu čvršće međunarodne saradnje.

NJUJORK, 23. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.