"Elijahova stolica" JDP-a najbolja predstava 45. BITEF-a

Specijalna nagrada za doprinos pozorišnoj umetnosti pripala je predstavi "Došao sam do kuće ali nisam ušao" Teatra Vidi iz Švajcarske, u režiji Hajnera Gebelsa, koji je i autor predstave i muzike.

"Delo Hajnera Gebelsa uvek iznenađuje svojim traganjem za novim putevima i eksperimentiše mogućnostima pozorišnog izraza. On ne traga za specifičnim političkim značenjima već za alhemijom pozorišta i mašte koji predstavljaju stubove društva. Dosledan apsurd nudi iskrenu i duboku viziju ljudskog života", rekao je predsednik međunarodnog žirija Artur Sonen na svečanosti održanoj rano u subotu ujutro u beogradskom hotelu Balkan.

Žiri ovogodišnjeg Bitefa činili su pored Sonena i Ana Lengel, Alja Predan, Vladica Milosavljević i Nikola Zavišić.

Predstavi "Bez naziva" Jožefa Nađa, u produkciji RKA "Jožef Nađ" iz Kanjiže i Kioska iz Beograda pripala je nagrada dnevnog lista "Politika" za režiju.

Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu Marija Đorđević, Ana Tasić, Borka Trebješanin, Muharem Šehović i Milena Jauković.

U užem izboru za ovu nagradu našle su se i predstave "U Moskvu! U Moskvu!" pozorišta Folksbine am Roza Luksemburg plac iz Berlina, u režiji Franka Kastorfa i nagrađena "Došao sam do kuće ali nisam ušao".

Nagrada publike pripala je predstavi "U Moskvu! U Moskvu!", sa ocenom 4,64, dok je drugo mesto, prema glasovima gledalaca, zauzela "Elijahova stolica", sa ocenom 4,63, a treće, sa ocenom 4,60, predstava "Ako bismo svi malo utihnuli", za koju je koncept i koreografija uradila Snježana Abramović, a u produkciji Bitefa i Bitef teatra.

Selektor Bitefa Jovan Ćirilov je, saopštavajući rezultate glasanja pubike, ocenio da visoke ocene odražavaju kvalitet ovogodišnjeg Bitefa i naveo da je 12 od 15 odigranih predstava dobilo ocenu veću od četiri.

Ovogodišnji festival održan je od 13. do 24. septembra pod motom "Nove pozorišne tendencije... na usijanom limenom krovu", a ukonkurenciji je izvedeno 15 predstava.

Izvedeno je šest predstava iz Belgije, Francuske, Nemačke, Švajcarske i Rumunije, kao i devet iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, svrstanih u segment "Region u fokusu".

Prateće programe ove godine činili su susreti i razgovori s autorima, ciklus "Bitef na filmu" u Jugoslovenskoj kinoteci, "Bitef polifonija", koja promoviše inovativno i angažovano pozorište za mlade, panel diskusija i nekoliko izložbi i promocija.

BEOGRAD, 24. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još