Mere za ublažavanje efekata krize

0

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je u ponedeljak da Srbija mora da uvede defanzivne i ofanzivne mere da bi ublažila efekte globalne ekonomske krize.

„Defanzivne mere biće, na primer, polisa osiguranja programa MMF, a smanjenje vrednosti evroobveznice pomoći će Srbiji da ne zavisi od kratkoročnog refinansiranja duga sve dok se ciljni deficit bude poštovao“, rekao je Lisovolik za Radioteleviziju Srbije (RTS).

On je dodao da Srbija nije izolovana od efekata globalne ekonomske krize i da je napravila dobru izolaciju u fiskalnoj oblasti i u bankarskom sistemu.

„Važno je da ekonomski rast bude u žiži politike Srbije i mora se videti šta se može učiniti da se pojača potencijal za privredni rast. Fokusirali smo se u našem programu na tri oblasti – da se popravi poslovna klima, da se uvede zakon o restituciji, oslobodi tržište rada, a usko grlo za ekonomski rast su javna preduzeća“, naveo je predstavnik MMF-a.

On je istakao da javna preduzeća treba reformisati tako da doprinose rastu ekonomije i da pružaju bolje usluge, a ne samo da troše resurse društva.

BEOGRAD, 26. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.