Ponovo raste broj zahteva za azil građana Srbije

Dok su u junu i julu 91 odnosno 82 gradjana Srbije zatražila azil u Nemačkoj, u septembru ih je, prema podacima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu, bilo 137.

Od januara do avgusta 2011. je 1.913 ljudi iz Srbije zatražilo azil u Nemačkoj. Više je bilo samo još azilanata iz Avganistana (5.424), Iraka (3.955) i Irana (1.978).

Prošlog meseca je znatno porastao i broj podnosilaca zahteva za azil sa Kosova, čijim građanima je i dalje potrebna viza za ulazak u Nemačku i druge zemlje Evropske unije (EU), potpisnice Šengenskog sporazuma.

U avgustu je 129 gradjana Kosova zatražilo azil u Nemačkoj. Taj broj u julu iznosio je 66. Za prvih osam meseci ove godine bilo ih je 882, dok je zahtev za azil u tom periodu podnelo 670 državljana Makedonije.

Medju gradjanima Srbije je u avgustu udeo onih koji dobiju azil ili drugi pravno regulisani status u Nemačkoj, kao i prethodnih meseci, bio ravan nuli. Nemačke vlasti su još u oktobru prošle godine za državljane Srbije ukinule finansijsku pomoć za odbijene azilante koji pristanu da se dobrovoljno vrate u domovinu.

BERLIN, 26. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još