Patrijarh Irinej pozvao građane da ignorišu gej paradu

0

Patrijarh srpski Irinej pozvao je građane da ignorišu gej paradu zakazanu za nedelju, 2. oktobra.

U izjavi za „Alo“ patrijarh je kako se navodi pozvao „moralno zdravi deo naroda“ da u nedelju, 2. oktobra ostane u svojim kućama i na taj način bojkotuje gej paradu najavljenu na ulicama Beograda.

Pojavu tog „ponosa“ treba apsolutno prenebregnuti i pozvati narod da ne izlazi na ulicu i da svojim ignorisanjem odgovori na tu glupost – rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da nije obavešten o litiji koju je bivši monah Antonije Davidović zakazao kao svojevrsni kontramiting najavljenoj paradi.

Zaista ne znam ništa o tome i to prvi put čujem, pa ne mogu ni komentarisati – rekao je patrijarh za novine „Alo“.

U ime pravoslavnog bratstva „Istinoljublje“, raščinjeni monah Eparhije raško-prizrenske pozvao je sve „uistinu Srbe“ da se u subotu u 16 časova okupe ispred Saborne crkve u Beogradu, a da posle litije centralnim ulicama noć uoči parade provedu ispred Hrama Svetog Save, da bi u nedelju nastavili šetnju centrom Beograda.

Na pitanje šta kaže na poziv patrijarha vernicima da tog dana ostanu u svojim domovima, Antonije Davidović za „Alo!“ kaže da se radi „o zakopavanju glave u pesak“.

Za skup u subotu smo dobili odobrenje policije, za nedelju još nismo, a i ako nam zabrane, mi to nećemo ispoštovati. Policija treba da vodi računa o miru na ulicama glavnog grada, a pošto ima dva skupa visokog rizika, bilo bi logično da oba budu zabranjena – kaže Davidović.

Na pitanje da li se plaši da će se litiji u nedelju pridružiti ekstremne navijačke i nacionalističke grupe koje mogu izazvati nerede, Davidović odgovara da će sa vernicima pokušati da spreči svako nasilje.

Na čelu litije stajaće penzionisani sveštenik Žarko Gavrilović, koji je i 2001. godine učestvovao u razbijanju gej parade.

Mene su prijatelji pozvali da budem deo litije. Mislim da je neprimereno da u ovoj teškoj situaciji organizuju gej paradu, jer više ljudi umire nego što se dece rađa – kaže Gavrilović.

Sagovornik „Alo“ u policiji kaže da su javne skupove do sada prijavili – za 1. oktobar Antonije Davidović u 16 časova, a od 18 sati istog dana na „Marakani“ i Zvezdini navijači koji organizuju koncert. Zahtev da istog dana prošetaju Beogradom poslali su i pripadnici „Srpskih dveri“.

Za drugi dan oktobra skup je prijavio Mladen Obradović, ali i „Srpske dveri“. Trenutno se proveravaju bezbednosni aspekti svih manifestacija i prema tome će se odlučiti koja će biti odobrena. Po zakonu, onaj skup koji nosi veliki rizik može da bude otkazan – objašnjava sagovornik „Alo“ u policiji.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.