Uskoro pozivi na preventivne preglede

BEOGRAD, 26. septembra 2011. (Beta) - Od sledeće godine rizične grupe gradjana dobijaće pozive na preventivne preglede u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice, dojke i debelog creva, izjavio je u ponedeljak ministar zdravlja Zoran Stanković.

Na konferenciji za novinare posle predstavljanja projekta "Podrška uvodjenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka u Srbiji" u Beogradu, Stanković je kazao da je projekat u fazi osposobljavanja kadrova i nabavki opreme, ali da će gradjani krajem ove godine i početkom sledeće dobijati pozive na preventivne preglede.

On je kazao da će se taj projekat do 2013. godine sprovoditi u saradnji sa predstavnicima i stručnjacima iz Evropske unije, a od 1. januara 2013. godine će stručnjaci iz Srbije samostalno raditi skrininge odnosno organizovanje i obavljanje preventivnih pregleda.

Opšti cilj projekta je unapredjenje zdravlja stanovništva jer Srbija spada u zemlje sa najvišom stopom smrtnosti od raka dojke, grlića materice i debelog creva.

"2.400 ljudi godišnje u Srbiji umre od raka debelog creva. U odnosu na druge zemlje u Srbiji 15 odsto muškaraca više umire od te bolesti i 19 odsto više žena. Kod oko 1.750 žena godišnje se konstatuje rak grlića materice", naveo je Stanković.

On je istakao da se mora sprečiti "epidemija umiranja od raka" i istakao da je srpsko zdravstvo sposobno da odgovori na najteže probleme.

..

Pogledajte još