Usvojen Zakon o javnoj svojini

BEOGRAD, 26. septembra 2011. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak Zakon o javnoj svojini koji utvrdjuje tri nivoa vlasnika javne svojine: državu, pokrajinu i lokalne samouprave.

Za zakon, čijim usvajanjem je ispunjen još jedan od uslova na putu Srbije ka EU, glasala su 133 poslanika vladajuće većine i opozicione Liberalno demokratske partije (LDP) od ukupno 155 prisutnih poslanika.

Zakon nisu podržali poslanici Saveza vojvodjanskih Madjara, koji su deo vladajuće koalicije, jer nisu usvojeni njihovi amandmani kojima su tražili da deo železničke infrastrukture bude u svojini Vojvodine, kao i čitava kanalska mreža na teritoriji pokrajine.

Zakonom o javnoj svojini odredjeno je šta su prirodna bogatstva i opšta dobra koja se ne mogu otudjiti, ali će moći da se dobiju na korišćenje ili koncesiju.

Utvrdjeno je da država i lokalne samouprave koji su osnivači javnih i komunalnih preduzeća, prenesu tim firmama u roku od dve godine imovinu neophodnu za rad.

U zakonu je, na predlog Liberalno demokratske partije, precizirano da se direktori javnih preduzeća biraju na javnim konkursima i zabranjuje korišćenje dobara od javnog interesa u privatne ili partijske svrhe.

..

Pogledajte još