Seks još tabu tema u savremenom svetu

Međunarodna studija koja je objavljena na Svetski dan kontracepcije, 26. septembar pokazala je da više od trećine ispitanika u Egiptu veruje da kupanje ili tuširanje posle seksa sprečava trudnoću, a više od četvrtine onih u Tajlandu i Indiji veruje da je seks tokom menstruacije efikasan oblik zaštite od trudnoće.

A da situacija nije nešto bolja u bogatijim zemljama pokazali su podaci iz Francuske, SAD i Velike Britanije.

Broj mladih koji sa novim partnerom imaju nezaštićen seks porastao za 111 procenata u Francuskoj, 39 u SAD i 19 u Britaniji u protekle tri godine.

Seksualno obrazovanje?

Broj neplaniranih trudnoća među mladima je veliko svetsko pitanje, kažu stručnjaci, a porast nezaštićenog seksa u pojedinim zemljama izazvao je zabrinutost oko kvaliteta seksualnog obrazovanja dostupnog mladima.

U Evropi, svega polovina ispitanika imala je seksualno odrazovanje u školi, za razliku od tri četvrtine u Latinskoj Americi, Aziji i SAD. Mnogi od ispitanih takođe su rekli da ih je suviše sramota da traže od lekara sredstva za kontracepciju.

- Ono što nam mladi govore je da ne dobijaju dovoljno seksualnog obrazovanja ili da dobijaju pogrešne informacije o seksu i seksualnosti - rekla je portparol Međunarodne federacije za planiranje porodice Dženifer Vudsajd.

- Bez obzira gde živite, postoje barijere koje sprečavaju tinejdžere da dođu do tačnih podataka o seksu i kontracepciji zbog čega su i dan danas mitovi i zablude široko rasprostranjeni - rekla je jedna od autora studije Denis Keler, javljaju agencije.

U istraživanju, koje je naručila farmaceutska kuća "Bajer", učestvovalo je 11 međunarodnih nevladinih organizacija kao i više od 6.000 mladih iz 26 zemalja, uključujući Čile, Poljsku i Kinu.

Mladi ne znaju mnogo o seksualnom zdravlju, sramota ih je da traže kontracepciju i nisu naučili kako da razgovaraju o kontracepciji sa partnerima kako bi se zaštitili od neželjenih trudnoća ili seksualno prenosivih bolesti, kažu stručnjaci.

Pogledajte još