Omogućiti izjašnjavanje o zakonu o železnici

BEOGRAD, 27. septembra 2011. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić- Dejanović pozvala je u utorak poslanike da ne usporavaju evropski put Srbije time što sami onemogućavaju glasanje o Predlogu zakona o železnici.

Ona je agenciji Beta rekla da se vode intenzivne konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa povodom Predloga zakona o železnici i da veruje da će se naći način da se tom zakonskom predlogu glasa u narednim danima.

"Ja naravno ne mogu uticati na to kako će ko glasati, ali blokiranje u ovom momentu jednog takvog zakona je u neku ruku i blokiranje onoga u šta se sad svi zaklinjemo, jer sem Srpske radikalne stranke kojoj nije prioritet Evropska unija, nema poslaničke grupe koja se ne zaklinje u evropski put", kazala je predsednica Skupštine.

Ona je navela da je Predlog zakona o železnici komplemetaran sa zakonima o javnoj svojini i o restituciji koji su na evropskoj agendi, a usvojeni su u ponedeljak. Ona je rekla da bi bilo dobro da se o Predlogu zakona o železnici glasa do početka redovnog zasedanja u oktobru.

Glasanje o Predlogu zakona o železnici ponovo je u ponedeljak odloženo jer nije bilo kvoruma za odlučivanje. Kvorum nisu dali poslanici Saveza Vojvodjanskih Madjara (SVM) koji se protive usvajanju tog zakona jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani kojima su tražili da deo železnice infarstukture bude u svojini Vojvodine.

..

Pogledajte još