Najpre o rešavanju sukoba na Kosovu,pa dijalog sa Prištinom

Stefanović je novinarima kazao da će najpre razgovarati s predstavnicima EU i SAD Robertom Kuperom i Filipom Rikerom o situaciji na prelazima Jarinje i Brnjak, i dodao da je "apsolutno nemoguće razgovarati o telekomunikacijama, električnoj energiji i regionalnoj saradnji dok se puca na nenaoružane građane na severu Kosova".

On je dodao da je, ako se u tome ne uspe, "iluzorno u ovom trenutku razgovarati o drugim temama" i dodao da je to "stav Srbije".

Stefanović je ocenio da je "jednostrani potez Prištine dovođenjem takozvanih kosovskih carinika indukovao krizu i jeste činilac koji s jedne strane uzrokuje barikade, a s druge strane je doveo do nasilnog, apsolutno neprihvatljivog odgovora Kfora" u utorak.

On je naglasio da je ono što se desilo na Jarinju "ne samo podrivanje dijaloga već i inače krhke stabilnosti na Kosovu, i pokazuje da u nekom delu međunarodne zajednice postoji veliko nerazumevanje za to kako ovaj problem jedino može da se reši, a to je kroz obostrano prihvatljivo rešenje".

On je pozvao građane da sačuvaju stabilnost i mir, da ne nasedaju na provokacije i da "ni na koji način ne posežu za nasilnim metodama".

U utorak oko 13 časova su na prelazu Jarinje izbili sukobi između vojnika Kfora i okupljenih Srba, kada je Kfor bacio šok bombe i suzavac na demonstrante, a začuli su se i pucnji. U sukobima je povređeno sedam Srba i četiri vojnika Kfora.

Sedma runda dijaloga Beograd-Priština trebalo je da počne u utorak u Briselu. Na dnevnom redu ovih razgovora trebalo bi da budu telekomunikacije, energija i učešće Kosova u regionalnim inicijativama, rekli su juče agenciji Beta diplomatski izvori u EU.

BRISEL, 27. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još