Stefanović u sredu ponovo s Kuperom i Rikerom o Jarinju

Stefanović će razgovare s posrednikom EU u pregovorima s Prištinom Robertom Kuperom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom nastaviti u sredu u 9.30.

On je večeras pre ovog razgovora rekao da se dijalog sa Prištinom odlaže do daljnjeg - dok Srbija u razgovorima sa predstavnicima medjunarodne zajednice ne dobije konkretne rezultate koji se tiču krize na severu Kosova.

"Apsolutno je nemoguće razgovarati o (kako je ranije najavljeno) telekomunikacijama, električnoj energiji i regionalnoj saradnji dok se puca na nenaoružane građane na severu Kosova", rekao je Stefanović.

"Razgovor s Prištinom će se nastaviti ako imamo neke konkretne rezultate oko Jarinja i Brnjaka, i dobro je da je medjunarodna zajednica uvidela da je to pitanje prioritet", ocenio je šef beogradskog pregovaračkog tima.

On je dodao da je "jednostrani potez Prištine dovđenjem takozvanih kosovskih carinika indukovao krizu i jeste činilac koji s jedne strane uzrokuje barikade, a s druge strane je doveo do današnjeg nasilnog, apsolutno neprihvatljivog odgovora Kfora".

U utorak oko 13 časova su na prelazu Jarinje izbili sukobi izmđu vojnika Kfora i okupljenih Srba, kada je Kfor bacio šok bombe i suzavac na demonstrante, a začuli su se i pucnji. U sukobima je povređeno sedam Srba i četiri vojnika Kfora.

Sedma runda dijaloga Beograd-Priština trebalo je da počne u utorak popodne u Briselu. Na dnevnom redu ovih razgovora trebalo bi da budu telekomunikacije, energija i učešće Kosova u regionalnim inicijativama.

BRISEL, 27. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još