Grejanje neće poskupeti

On je rekao da će toplane do 15. oktobra biti spremne za početak sezone grejanja.

Lečić je novinarima posle sastanka Radne grupe za praćenje snabdevanja energijom i energentima u grejnoj sezoni 2011/2012, kazao da bi snabdevanje mazutom moglo da bude jedan od problema. Dogovoreno je da toplane do 30. oktobra vrate polovinu mazuta pozajmljenog iz robnih rezervi da bi mogle da ponovo zatraže pozajmicu.

"To će stvoriti uslove da do kraja grejne sezone - 15. aprila 2012. godine, imamo dovoljne količine energetna"
, kazao je on i dodao da jedna grejna sezona u Srbiji košta 320 miliona evra.

Banjac je kazao da su se toplane o isporuci mazuta direknto dogovorile sa Direkcijom za robne rezerve, i da, ukoliko ne vrate dogovorene količine, neće moći da dobiji pozajmice za predstojeću sezonu.

Lokalne samouprave, u čijoj su nadležnosti toplane, ukazao je Pomoćnik ministra za infrastruturu i energetiku Srbije Miloš Banjac, dužne su da nadju način da izmire te obaveze jer će, ako toplane ne rade svoj posao, biti ugroženi ostali energetski sistemi, pre svega Elektroprivreda Srbije (EPS).

Pomoćnik generalnog direktora EPS Zoran Manasijević kazao je da je EPS završio remonte svih značajnijih kapaciteta i da nema problema u proizvodnji, iako se zbog suše u hirdoelektranama proizvodi 18 odsto struje manje nego prošle godine.

BEOGRAD, 28. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još