Za sufinansiranje filmova 150 miliona dinara

0

Ministarstvo kulture Srbije sufinansiraće ove godine 10 dugometražnih filmova sa ukupno 150 miliona dinara, rekao je u sredu u Beogradu ministar kulture Predrag Marković.

Republički konkurs za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova je raspisan 31. decembra 2010. godine, a završen 28. januara ove godine. Prethodnih godina, rezultati su uglavnom objavljivani u aprilu.

Prema Markovićevim rečima, kašnjenje je posledica toga što kinematografija još nije zakonski regulisana – jer kasni donošenje Zakona o kinematografiji. Ministar je izrazio uverenje da će se taj dugoočekivani propis naći u skupštinskoj proceduri u oktobru.

Na osnovu konkursa za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova odlučeno je da pet bude finansirano sa po 20 miliona dinara, a preostalih pet sa po 10 miliona.

Komisija za izbor projekata u sastavu Vladimir Blaževski, Miloš Radović i Đorđe Milosavljević odlučili su da sa po 20 miliona dinara budu finansirani filmski projekti: „OdumiranjeMiloša Pušića, „Varvari“ Ivana Ikića, „PanamaPavla Vučkovića, „NeposlušniMine Đukić i „Spomenik Majklu Džeksonu“ Darka Lungulova.

Po 10 miliona dinara dobiće ostvarenja:Enklava“ Gorana Radovanovića, „Pogledaj me, Kusturice“ Uroša Tomića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Razvedeni“ Miroslava Momčilovića i „Bolji si od mene nego ja“ Mladena Kovačevića.

BEOGRAD, 28. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.