Humanitara akcija „Bitka za bebe“

Humanitara akcija „Bitka za bebe“ započeta 1. septembra čiji je cilj nabavka 100 inkubatora za prevremeno rođene bebe imala je veliko fudbalsko finale na stadionu Crvene zvezde. Novak Đoković, Robert Prosinečki, glumci, voditelji, fudbalerke – svi su oni bili na terenu a na tribinama, nažalost, svega nešto više od 2.000 ljudi koji su se odazvali humanitarnom pozivu i izdvojili 300 dinara za ulaznicu.

Ženski pogon Crvene zvezde suprotstavio se ekipi filma „Montevideo, Bog te video“ ali su obe ekipe imale pojačanja sa strane. Podršku damama su pružili Nole i Robi, zajedno sa njima u ekipi je bio i „drug predsednik (nekadašnji) centarfor“ Vladan Lukić kao i Novakov brat Marko. Stamen u odbrani je, u pauzi između dva predaha, bio voditelj Ivan Ivanović a Milan Kalinić je u drugom poluvremenu mikrofon zamenio golmanskim rukavicama koje mu, takođe, nisu strane. Filmadžije je pojačalo nekoliko fudbalera, najpoznatiji među njima je nekadašnji miljenik Delija Perica Ognjenović.

Ekipa „Montevidea“ je, pre početka meča, podsetila na, kako kažu, nepravdu što bivši fudbaler Crvene zvezde i čovek koji je napravio sjajnu karijeru u Brazilu, Dejan Petković, nikada nije igrao za reprezentaciju pa mu je, simbolično, uručen retro dres sa brojem 10 i njegovim prezimenom. Čast damama i ostalim „selebritijima“ – kada je utakmica počela oči su bile uprte u Novaka i Robija. Vidljivo je bilo da je trener Crvene zvezde dobro raspoložen, pokušavao je da pogodi mrežu direktno iz kornera ali se do kraja meča nije upisao u strelce.

Prvi teniser sveta pokazao je da mu fudbal nije stran, pre svega kada je izvodio vrlo opasne kornere. Kako je igra odmicala, sve više lopti je išlo na Noleta, svi su želeli da se raduje golu. To mu je pred kraj i uspelo, realizovao je penal koji je nad njim i načinjen. Sudija Jovan Šegrt pokazao je na belu tačku i u prvom poluvremenu ali Predrag Vasić, popularniji kao „mali Stanoje“ nije uspeo da pretvori jedanaesterac u pogodak.

Golu se prvi radovao onaj koji je mreže često tresao i tokom karijere – Vladan Lukić a pogodak je proslavljen onako kako to inače čine fudbalerke Crvene zvezde na prvenstvenim utakmicama. Ceo tim, zajedno sa Prosinečkim, Lukićem i Đokovićima, posedao je na travu i „zaveslao“. Milan Kalinić će radije pamtiti prvo poluvreme - kada je u nastavku stao između stativa primio je dva gola a posebno efektno ga je, iz daljine lobovao igrač malog fudbala Igor Ilić. Odmah su krenula peckanja vezana za Milanovu visinu ali i za šou program koji je u nedelju krenuo na Prvoj - posle ovakvog pogotka se, umesto „izađi“, čulo, sasvim prikladno, „stani na crtu“. Na kraju, ono što je najmanje bitno - tek da se pomene da je ekipa u crveno-belom pobedila 4:2.

Neki su predviđali da će Novak Đoković posle utakmice uteći u svlačionicu i eskivirali novinare. Očigledno ne poznaju dobro šampiona tenisa, ali i humanosti i pristojnosti.
-Bilo je jako zanimljivo, radovao sam se svom prvom fudbalu na mom omiljenom stadionu – raspoloženo je pričao vladar planete sa reketom. – Dolazio sam na Marakanu mnogo puta kao dete i uživao sam u utakmicama a sada sam i zaigrao što je izuzetno. Ovde se, međutim, ne radi o meni niti o bilo kom individualcu koji je izašao na teren već o humanitarnoj akciji gde se svi borimo da se skupi što više novca za inkubatore ne bi li bebe i njihove majke imale što bolje uslove. Svaka iole uspešna ličnost, da li u oblasti sporta ili nekoj drugoj, mora da ima tu svest da vrati ljubav svom narodu i pomogne onima kojima je to najpotrebnije. Kada sam dobio poziv za ovaj događaj, nisam se uopšte dvoumio.

Utisci o damama u kopačkama ?
-Odlični ! Posebno mi se svidelo kako igra devojka sa brojem 7 (Jovana Damnjanović, prim. M.Ć.), fenomenalna je. Zanimljivo je da je bilo jako malo fudbalera na terenu. Sve vreme sam, inače, gledao da se ne nađem u ofsajd zamci a sa druge strane da ne budem ni sebičan – rekao je, napuštajući uz salve aplauza mnogo veću travnatu površinu od teniske, Novak Đoković.

Milan Ćunković

Pogledajte još