Večni zvuk boema: Poslušajte hitove Tome Zdravkovića!

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić je rekao da njegovi saradnici i on već mesecima rade na organizaciji tog događaja i da ga posebno čini srećnim to što će se okupiti čitava porodica Tome Zdravkovića.

Kocić je novinarima poručio da "neće da odgovara na pitanja i komentare koji se čuju po gradu zašto spomenik Tomi Zdravkoviću, a ne nekom drugom", jer smatra da taj pevač zaslužuje i mnogo više.

On je dodao da veoma voli muziku Tome Zdravkovića i da je sigurno da bi 99 odsto glasova u Srbiji sigurno dobili samo Novak Đoković i Toma Zdravković.

Kocić je najavio i veliki koncert pod nazivom "Tomi u čast", na kome će mnoga imena sa estrade, poput Kemala Montena, Zorana Kalezića i drugih, nastupiti u jednom leskovačkom restoranu.

On je dodao da je "veoma moguće da će doći i Novak Đoković".

Kocić je najavio osnivanje Festivala kafanske muzike, koji bi trebalo da postane tradicionalan i rekao da će grad napraviti spomen kuću od rodne kuće Tome Zdravkovića u selu Pečenjevce.

BIOGRAFIJA TOME ZDRAVKOVIĆA

Rođen u Aleksincu, od trećeg mesecа živi u selu Pečenjevce, kаo vrlo mlаd je prešаo u Leskovаc zbog nezаposlenosti. Bio je boem. Četiri putа se ženio. Iаko je аlkohol bio nаjveći neprijаtelj njegovog zdrаvljа, do poslednjeg dаnа je pio. Svoju pevаčku kаrijeru je zаpočeo prvo u Leskovcu, а zаtim i u Beogrаdu, u kаfаnаmа. U početku je imаo vrlo mаlo uspehа, аli je kаo već iskusаn pevаč dočekаo eru mаsovne proizvodnje pločа i kаsetа, te je vrhunаc svoje slаve doživeo 1980-ih. Uglаvnom je tekstove zа pesme sаm pisаo i skoro uvek su bile аutobiogrаfske.
Izа sebe je ostаvio mnoštvo pesаmа koje su i dаn dаnаs veliki hitovi. Neke od nаjpoznаtijih su "Dа l‘ je moguće“, "Brаnkа“, "Dotаk’o sаm dno životа“, "Kаfаnа je mojа sudbinа“, "Prokletа nedeljа“ itd.

Kocić tvrdi da čitava ova priča "neće koštati ni dinara "grdaski budžet jer su "sponzori sve platili".

Prema njegovim rečima, izrada spomenika košta 18.000 evra, a troškovi organizovanja koncerta, dolaska pevača, orkestra RTS, tehničkih ekipa i menija za oko 400 zvanica oko milion i po dinara, ali sve to plaćaju sponzori.

Upitan ko je doneo odluku o postavljanju spomenika Tomi Zdravkoviću u centru Leskovca, Kocić je rekao da je to "odluka vajara koji je radio spomenik", a na dodatno pitanje zar takve odluke ne bi trebalo da budu donete u skladu sa zakonskim aktima grada, Kocić je dodao da je tako odlučilo i Gradasko veće.

Na konferenciji za novinare reagovala je nevladina organizacija Udruženi građani Leskovca, čiji je predstavnik Srđan Dimitrijević ocenio da je to "spomenik samovolji".

On je dodao da je red da se građani pitaju kada je reč o nečemu tako važnom kao što je javno spomen obeležje u centru grada.

Dimitrijević je postavio pitanje zašto o tome nije pitana ni Skupština grada, kao što to nalaže gradski Statut i zašto se u centru Leskovca podiže spomenik Tomi Zdravkoviću, a ne akademiku Zvonku Mariću, ili industrijalcima koji su podizali Leskovac.

"
Kakve mi to vrednosti želimo da promovišemo na početku 21. veka", pitao je Dimitrijević i dodao: "Kome se to peva u ovom gradu? Da li se peva nezaposlenima, kojih je 22.000 ili onima koji nemaju za hleb?".

Udruženi građani Leksovca su istakli da nemaju ništa protiv Tome Zdravkovića i sugerisali da bi najadekvatnije obeležavanje godišnjice smrti bio javni koncert u njegovu čast.

Pogledajte još