Stejt department osudio napad Srba na Kfor

0

SAD su u sredu uveče osudile, kako je navedeno iz kancelarije portparola Stejt departmenta, nasilni napad grupe Srba na snage Kfora na prelazu Jarinje.

„Kfor je uklanjao srpske barikade i uspostavljao kontrolni punkt na nelegalnom graničnom prelazu kada je napadnut“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

Ističe se da SAD žale zbog toga što je devet vojnika Kfora povređeno juče u nasilju na administrativnom prelazu Jarinje ka centralnoj Srbiji.

Stejt department je pozvao sve strane da ostanu mirne, da izbegavaju prenagljene akcije, uzdrže se od zapaljive retorike i dozvole slobodu kretanja.

„Slobodno kretanje ljudi i robe je i u interesu Kosova i u interesu Srbije i u duhu evropskih aspiracija obe zemlje. Blokade, barikade i nasilje jedino služe tome da naškode svakodnevnom životu građana Kosova i Srbije i ograničavaju njihovu slobodu kretanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SAD „ohrabruju vlade Kosova i Srbije da ostanu posvećene procesu dijaloga pod posredovanjem EU, da podstiču mir i dodju do rešenja koja će unaprediti živote običnih građana obe zemlje“.

VAŠINGTON, 29. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.