Ambasade zapadnih zemalja: Obezbediti paradu

0

Ambasade više zapadnih zemalja pozvale su vlasti u Srbiji da omoguće građanima da izraze svoje pravo na okupljanje i izražavanje, nezavisno od uverenja, porekla ili seksualne orijentacije.

Navodi u izjavi Ambasada Nemačke, kojoj su se pridružila i diplomatska predstavništva Holandije, Švedske i Norveške.

Ambasada Nemačke izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o pretnjama protiv Parade i njenih organizatora i pozvala vlast u Srbiji da preduzme sve potrebne mere za bezbednost tog događaja, prenosi B92.

Pozivamo na širu društvenu debatu kako bismo se suprotstavili pogrešnim shvatanjima u vezi sa LGBT pitanjima i kako bismo promovisali osnovne principe i vrednosti Evropske unije, uključujući pitanja poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, toleranciju, različitost i jednaku šansu za sve građane„, navodi se u izjavi nemačke ambasade.

U saopštenju nemačka ambasada u Beogradu je pohvalila vlasti, a posebno policiju, zbog obezbeđivanja Parade ponosa održane 2010. godine, čime su „pokazali rešenost da odbrane Ustavom garantovana prava, uprkos nasilju koje su izazvali demonstranti u nameri da spreče Paradu ponosa„.

FoNet

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.