Plaćanje PDV-a unapred zatvorilo 13.000 preduzeća

0

Unija poslodavaca Srbije već četiri godine insistira da se porez na dodatu vrednost (PDV) plati u trenutku kada je određeni posao naplaćen, a ne u trenutku fakturisanja, jer je plaćanje PDV-a unapred zatvorilo više od 13.000 firmi u zemlji od 2008. do danas.

.Unija poslodavaca izvršila je analizu na uzorku od 1.146 preduzeća zatvorenih u periodu početak 2008. – kraj 2010. godine, navodi se u saopštenju za medije.

U anketi obavljenoj tokom avgusta i septembra meseca 2011. godine kontaktirani su nekadašnji vlasnici i direktori zatvorenih preduzeća.

Kao glavni razlog za zatvaranje preduzeća svaki treći bivši privrednik (34,5 odsto) naveo je obavezu plaćanja PDV unapred (u trenutku izdavanja računa – fakturisanja) za robu isporučenu kupcu ili uslugu izvršenu za naručioca posla.

U situaciji kada su prosečni rokovi plaćanja bili duži od četiri meseca nekadašnja preduzeća plaćala su državi osam ili 18 odsto poreza na dodatu vrednost unapred, iako su još mesecima čekala na naplatu posla, podseća Unija.

BEOGRAD, 30. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.