Evropska komisija o Srbiji 12. oktobra

0

Evropska komisija saopštila je da će 12. oktobra objaviti paket o proširenju u kojem će biti izneto mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, kao i formalno mišljenje o pristupanju Hrvatske i izveštaj o napretku drugih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo.

Evropska komisija istog dana će objaviti i dokument o godišnjoj strategiji u kojem će biti objašnjena politika proširenja EU. U tom dokumentu će biti iznet sažet izveštaj o napretku svih kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU u poslednjih 12 meseci.

Komesar za proširenje Štefan File će održati 12. oktobra konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o planu za proširenje EU koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana, Tursku i Island.

Pored Hrvatske, koja je ove godine završila pregovore započete 2005. i trebalo bi da udje u EU 1. januara 2013, kandidati za članstvo u EU su još Makedonija, Crna Gora, Island i Turska.

Pristupne pregovore za članstvo u EU počeli su Turska i Island.

Crna Gora je 2010. dobila status kandidata za članstvo u EU, ali jos nije dobila datum za početak pregvora, kao ni Makedonija koja status kandidata ima od 2005, ali je početak pregovora blokiran zbog spora sa Grčkom oko imena države.

Među potencijalnim kandidatima za članstvo u EU nalaze se Srbija, BiH, Albanija i Kosovo pod rezolucijom 1244 SB UN.

BRISEL, 30. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.